Verslag startbijeenkomst 18jun2022

28 juni 2022

Van de inmiddels eenenveertig bij het netwerk aangemelde deelnemers waren er vandaag twaalf fysiek in Amersfoort en vier online aanwezig, naast Job Cohen. Na een kort voorstelrondje van de aanwezigen, zowel fysiek als digitaal, heeft Job Cohen het netwerk afgetrapt.

Voorstelrondje
Vanuit de voorstelrondje blijkt het gemis van het gesprek binnen de PvdA over levenseindevraagstukken een belangrijke drijfveer om deel te nemen aan het netwerk.

Deelnemers hebben verschillende achtergronden. Ze komen uit de politiek, zorg, hebben een juridische achtergrond of hebben te maken gehad met euthanasie, lijdend zowel als leidend. Vanuit verschillende werkvelden en achtergrond kunnen de leden het onderwerp belichten en bijdragen. Zelfbeschikking is een belangrijke motivator. Dingen moeten goed geregeld zijn of worden. Levenseindevraagstukken gaan iedereen aan en daarom zou iedereen er over moeten spreken. ‘Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar het moet voor mensen mogelijk zijn om een keuze te hebben.’

Aftrap Job Cohen
Job Cohen geeft aan dat er in de politiek het nodige moet gebeuren. Hij benoemt de drie routes die te maken hebben met levenseindevraagstukken. De medische route is met de euthanasiewet goed geregeld. Dan zijn er nog de hulpverlenersroute en de autonome route. Die laatste twee zijn nog niet wettelijk mogelijk.

Juridische, maatschappelijke en ethische grenzen zijn bij het maken van wetten hiervoor van belang en moeten goed vastgelegd zijn.

Hij geeft aan dat er binnen de NVVE leden zijn die de subjectieve criteria van de euthanasiewet, bijvoorbeeld de term ondraaglijk leiden, willen verwijderen. Het bestuur van de NVVE neemt het standpunt in dat de wet in grote lijnen goed is en goed loopt zoals die nu is en ziet het verwijderen van deze subjectieve criteria liever niet.

Job Cohen hoopt dat dit netwerk van de PvdA binnen de partij er uiteindelijk voor kan zorgen dat er in de toekomst veranderingen komen op het gebied van levenseindevraagstukken, omdat er nog veel te regelen valt.

Pauze en questionnaire
Bij aanvang van de pauze krijgen de aanwezige leden van het netwerk een questionnaire met vragen op het gebied van organisatie van het netwerk. Hoe vergaderen we, wat in te brengen, belangstelling voor een bestuursfunctie of andere rol binnen het netwerk. Niet aanwezige leden krijgen die nog toegestuurd.

Na de pauze kunnen we  op basis van de invulde lijsten de conclusie trekken dat de aanwezigen graag een aantal keer vast per jaar willen bijeenkomen en verder indien nodig. WhatsApp valt voorlopig af als contactmiddel. Er is een gegadigde voor de rol van secretaris onder voorbehoud en een gegadigde voor de webmasterfunctie.

Inhoudelijke discussie
Na de pauze volgt er een inhoudelijke discussie over wat het doel van het netwerk is en welke inhoudelijke punten de deelnemers zien. Er blijkt ook behoefte aan meer informatie, zodat een gedegen mening kan worden gevormd. Belangrijke bouwstenen hiervoor zijn het rapport van Paul Schnabel, onderzoek Els van Wijngaarden, wetteksten en het stuk Raad van State over de Proeve wet Voltooid Leven.

Onder meer werd aandacht gevraagd voor de steun die betrokken beroepsgroep nodig heeft, en de druk, zowel emotioneel als in tijd, die euthanasie voor een arts met zich meebrengt. Ook werd ervaren dat in dit gezelschap veel in alle openheid besproken kon worden, een belangrijke voorwaarde voor een goed werkend netwerk.

In bijgevoegd startdocument staat wat er uit de discussie is gekomen. Dit is een levend document en kan bijgesteld worden. Prioritering moet hiervan nog plaatsvinden, maar het lijkt erop dat de Proeve wet Voltooid Levenseinde wel als eerste aan bod is, als D66 het indienen van de wet doorzet.

Klik hier om het startdocument te openen.

 Afsluiting Agnes Wolbert

Agnes Wolbert, voormalig Tweede Kamerlid van de PvdA en oud-directeur van de NVVE, en nu deelnemer aan dit netwerk, sluit de bijeenkomst kort en krachtig af. Ze heeft zich een tijd dag en nacht beziggehouden met levenseindevraagstukken en merkt in deze werkgroep wat een prachtig onderwerp het nog steeds is om mee bezig te zijn en is blij dat zij erbij zit. Ze constateert dat binnen de PvdA het onderwerp nog wel handen en voeten moet krijgen. Ze verwacht dat als het netwerk zo doorgaat als bij deze aftrapbijeenkomst dat het de leden van het netwerk en de PvdA verder zal brengen.

Klik hier om de gebruikte presentatie te openen.